Over uitvaart en afscheid

Afscheid nemen van een dierbare

Wanneer een dierbare van u overlijdt, breekt een heftige tijd aan. U leeft als het ware in een roes en moet daarbij ook nog eens heel veel regelen. We zetten voor u op een rijtje wat er allemaal komt kijken bij het afscheid en de uitvaart.

Melding maken van het overlijden

Wanneer iemand overlijdt, is het eerste wat u moet doen de begrafenisonderneming bellen. Wellicht had de overledene een uitvaartverzekering, dan kunt u die instantie bellen. Vervolgens belt u de huisarts om het overlijden vast te stellen. De uitvaartondernemer - bijv Gerry Leferink & Wennink Uitvaartzorg - stuurt vervolgens een uitvaartverzorger. Met de uitvaartverzorger overlegt u waar u uw dierbare wilt opbaren: thuis of in het afscheidshuis? Vaak wordt in deze fase ook de familie op de hoogte gebracht van het overlijden.

Wassen

Wanneer iemand overlijdt wordt hij of zij opgebaard. Om de persoon er zo mooi mogelijk uit te laten zien wast de uitvaartverzorger het lichaam. Dit kunt u ook zelf doen. De uitvaartverzorging kan de overledene ook opmaken. Bent u gelovig? Bij uitvaartondernemingen is het ook mogelijk om uw dierbare ritueel te wassen. 

Opbaren

Het opbaren is een belangrijk deel van het rouwproces. Iemand kan thuis worden opgebaard of in het rouwcentrum. U kunt ook kiezen voor een combinatie. Een overledene kan op bed liggen of in een kist. U kunt kiezen voor een open of gesloten kist. Het is ook belangrijk om te denken aan de kleding van uw overleden dierbare. Wat droeg hij of zij het liefst? Brillen worden vaak opgehouden. Uiteraard mag u bijna alles meegeven in de kist wat u wilt. Bij begrafenissen mogen persoonlijke bezittingen mee, bij crematies zijn er wat regels over. De uitvaartverzorger kan u precies uitleggen wat wel en niet mag. 

Rouwkaart en advertentie

Om de omgeving kennis te geven van het overlijden wordt vaak een rouwadvertentie geplaatst. Met zo'n advertentie bereikt u veel mensen, ook mensen die u geen kaart wilt sturen maar die wel op de hoogte moeten worden gebracht. De meest naaste familie krijgt een rouwkaart, die u helemaal naar wenst kunt samenstellen. U kunt ervoor kiezen om er een gedicht of lied op te zetten, of een foto van de overledene. 

Bloemen

Denkt u voor de uitvaart ook na of u bloemen wilt op de plechtigheid. Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor geen bloemen te accepteren, maar een donatie voor een goed doel. 

De uitvaart

U kunt de uitvaart inrichten zoals u zelf wilt. Het kan zijn dat de overledene van te voren zijn wensen heeft uitgesproken, dan hoeft u zelf niet veel meer te regelen. Gaat u iets voorlezen? Het kan van te voren helpen om met familie over de overledene te praten. Ook de muziekkeuze is persoonlijk, maar een uitvaartverzorger kan u daar goed bij helpen.


Delen