Een uitvaart regelen

Het overlijden van een dierbare, of naaste, heeft altijd veel impact. Naast het verdriet en de rouwverwerking, moet er daarnaast ook nog van alles geregeld worden rondom de uitvaart. Er komen veel familieleden en vrienden op visite, zodat het de dagen na het overlijden vrij druk kan zijn.


Na het overlijden

Het eerste wat er na overlijden dient te gebeuren, is dat er een arts moet langskomen om officieel het overlijden te bevestigen. Als een overlijden thuis heeft plaatsgevonden, moet je de huisarts bellen. Deze komt dan langs, om vervolgens een verklaring van overlijden op te stellen. Overlijdt iemand in een ziekenhuis of verpleeghuis, dan komt er automatisch al een arts aan te pas. Als iemand door een auto-ongeluk is overleden, dien je ook de autoverzekering te bellen. Het kan voorkomen dat een overlijden tijdens vakantie plaatsvindt. Belangrijk is dan om de alarmcentrale van de reisverzekering te bellen. Zij kunnen vanuit Nederland dan hulp gaan bieden op de vakantielocatie. Dan moet er gekeken worden, of de overledene eventueel een uitvaartverzekering heeft en moet contact met de uitvaartverzekering opgenomen worden, zodat de begrafenisondernemer zo snel mogelijk langskomt. Zoek ook het trouwboekje en identiteitsbewijs van de overledene op. Hiermee gaat de begrafenisondernemer, naar het gemeentehuis, om aangifte van overlijden te doen. Ga ook na of de overledene een wilsbeschikking, of testament heeft. Hierin kunnen namelijk wensen m.b.t. de uitvaart in staan. Maak een lijst met namen, die je wilt uitnodigen voor de uitvaart en denk (samen met de begrafenisondernemer) na over de tekst die je in de rouwkaart wilt hebben. Ook kan je alvast nadenken, welke kleding de overledene moet dragen tijdens de opbaring.


Het regelen van de uitvaart

Eerst dient bepaalt te worden of de overledene een begrafenis of crematie wenste. De overledene moet een laatste verzorging ondergaan en als het gewenst is mag familie dat doen. Zoals kapsel, make-up, kleding enz. Daarna het bepalen, in welk soort kist de overleden komt te liggen. Er zijn kisten in allerlei soorten, van goedkoop tot heel duur. De uitvaartdienst zelf, kan geheel na wens aangekleed worden. Kan in de aula van een rouwcentrum of crematoria of in een kerk of zelfs buiten plaatsvinden. Wie gaat er spreken tijden de uitvaartdienst? Zijn bloemen gewenst en wat voor bloemen? Rijden er volgauto's in de rouwstoet mee? Is er een koffietafel na afloop van de dienst? En hoe uitgebreid moet dit worden?  Een uitvaart regelen, houdt dus veel in. Hoewel de nabestaanden genoeg aan hun hoofd hebben, op dat moment, zal dit alles toch geregeld moeten worden. Gelukkig neemt een begrafenisondernemer veel werk uit handen van de nabestaanden.

Neem contact op met Uitvaartverzorging J AE de Boer voor de mogelijkheden tot uitvaart in Friesland.


Delen